ROD I PRAVOSUĐE

,

Ponekad se jednostavno pretpostavlja da je zakon objektivan, neutralan i nepristrasan i da stoga spol ima malo ili nimalo uticaja na njegovu provedbu. Pa ipak, ostaje pitanje: Kako pravni praktičari, koji su pod uticajem društvenih normi mogu implementirati pravo u potpunosti nepristrasno?

Istraživanje predstavljeno u ovoj publikaciji ne pokušavaju utvrditi je li zakon u Bosni i Hercegovini (BiH) objektivan i nepristrasan niti pobijati pravnu stručnost predstavnika/ca pravosuđa. Umjesto toga, ova Publikacija, na temelju istraživanja (on-line ankete i intervjua) koje je u BiH i potkrijepljeno i već postojećim međunarodnim istraživanjima o ovoj temi, pokušava da ukaže na važnost prepoznavanja utjecaja spola u društvenim i poslovnim odnosima na predstavnike/ce pravosuđa i samim tim i na sudske prakse i donošenje odluka. Drugim riječima, njegov utjecaj na pravosudne stručnjake i sudske korisnike/ce.

Istraživanje predstavlja prvo istraživanje ove vrste u BiH i jugoistočnoj Europi, i čini važan doprinos u okviru postojećeg međunarodnog istraživanja o spolu, ravnopravnosti spolova, te implikacijama spola u pravosuđu. U samoj Publikaciji odabrani rezultati ovog istraživanja prikazani su u tri kategorije:

• Spol i kolegijalni odnosi
• Spol i sudska odlučivanja
• Spol i korisnici/e sudskih usluga

Izvještaj naglašava odgovornost pravosuđa za identificiranje i rješavanje faktora koji mogu dovesti sudsku nepristranost u pitanje.

gender-and-judiciary-BOS
DOWNLOAD
Skills

Posted on

10. Jula 2014.