Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Koordinacionim odborom za praćenje provedbe Akcionog plana za provedbu UNSCR 1325 – Žene, mir i sigurnost, organizirali su 11.12. 2012. godine u Sarajevu prezentaciju dosadašnjih rezultata na provedbi Rezolucije u Bosni i Hercegovini.

 Na sastanku su prisustvovali predstavnici svih institucija u oblasti sektora sigurnosti i unutrašnjih poslova sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa i iz Brčko Distrikta.

Prisutnima su se prigodnim govorom obratili direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar. Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova predstavila je dosadašnje rezultate u provođenju Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 u Bosni i Hercegovini.

 Zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Ćavar naglasio je

„provedba Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 u Bosni i Hercegovini je okupila sve relevatne aktere vladinog i nevladinog sektora na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini kao i međunarodne zajednice. Takav pristup donosi rezultate i može poslužiti kao provjeren model i za druge oblasti, istakao je Ćavar.”

Ministarstvo sigurnosti BiH je ovogodišnji dobitnik nagrade UN-a za javnu službu, što je najprestižnije priznanje u ovoj oblasti. Ujedinjeni narodi su u kategoriji „Promoviranje rodne ravnopravnosti u javnoj službi“ najboljom ocijenio inicijativu ovog ministarstva: „Sudjelovanje javnosti u mirovnim procesima – Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 – Žene, mir i sigurnost i njezina provedba u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo sigurnosti je za UN nagradu nominirala nevladina organizacija „Žene ženama“ iz Sarajeva.

„Prepoznati smo kao institucija koja ulaže velike napore na uključivanju žena u sektor sigurnosti i poduzima konkretne aktivnosti na integriranju principa ravnopravnosti spolova i rodnog koncepta u sektor sigurnosti. Ministarstvo sigurnosti dobilo je priznanje i pohvalu vezano i za promociju i upućivanje policijskih službenica u operacije potpore miru UN-a kao i za njihov zapažen doprinos u izgradnji postkonfliktnih društava”, naglasio je zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Ćavar.