U četvrtak, 06.02.2014. Središnje izborno povjerenstvo održalo je sastanak o temi „Povećajmo učešće mladih i žena u demokratskim procesima kroz izbore“.

Predstavnik Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je naglasio da pored činjenice da većina parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini ima preko 50% žena u svom članstvu, relativno visok procenat žena u stranačkim tijelima odlučivanja (oko 30%), žene su i dalje manje zastupljeni spol na izbornim listama dok se broj izabranih žena kreće oko 20%.

CIK

Kako je kazao predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva, Stjepan Mikić, položaj žena i mladih u Bosni i Hercegovini, u kontekstu njihove uloge, prava i obveza, ide u korak s demokratskim procesima cjelokupnog društva. Dodao je kako dobra zakonska rješenja postoje, no još uvijek trebaju polučiti praktične rezultate. Izlaznost žena na izbore je ispod 50%, a iako postoji kontinuirani blagi rast, taj postotak uvijek može biti veći, kazao je Mikić.

Uz žene, i kategorija mladih ima izuzetno važnu ulogu u unaprijeđenju demokratskih procesa. Mladi su budućnost svakog društva i imaju ključnu ulogu i snagu za promjene. Njihov je glas važan i oni predstavljaju znatan dio biračkog tijela.

Okupljenima su se još obratili i Milorad Živković, predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedajućeg Doma naroda PSBiH, Fletcher Burton, šef Misije OSCE BiH i Thomas Busch, šef političkog odjela EU Delegacije u BiH.

Uz međunarodne i domaće dužnosnike, ovom su događaju pristustvovali i predstavnici izborne administracije iz bosanskohercegovačkih općina, učenici završnih razreda gimnazija, studenti i predstavnici nevladinog sektora.