izjava_pressAgencija za ravnopravnost spolova je predstavila političke partije koje su među prvima potpisale “Izjavu o opredijeljenosti političkih stranaka za ravnopravnost spolova” na pres-konferenciji u Sarajevu, 25.06.2014.godine.

Izjavu  su do press konferencije potpisali: Socijaldemokratska partija BiH, SBB, Srpska napredna stranka, SNSD, Naša stranka, HDZ, Socijalistička partija, Partija demokratskog progresa i Stranka za BiH, te da su još neke političke partije iskazale spremnost da potpišu ovu izjavu. 

Agencija za ravnopravnost spolova BiH je u saradnji s brojnim partnerima, posebno Misijom OSCE-a u BiH, pripremila „Izjavu o opredijeljenosti ravnopravnosti spolova za političke partije“ koja definira osnovne pretpostavke za rad političkih partija o pitanjima ravnopravnosti spolova.

“Potpisivanjem Izjave o ravnopravnosti spolova načinjeni su pionirski koraci, jer je prvi put uspostavljen model direktne saradnje i komunikacije s političkim partijama.” izjavila je direktorica Samra Filipović-Hadžiabdić.

Predstavnik Misije OSCE-a u BiH Alexandar Chylpugin je kazao da ravnopravnost spolova, uključujući i učešće žena u javnom i političkom životu, predstavlja ključan element demokratskog društva.