Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) organizirao je dvodnevni sastanak u Ateni na kojem se razgovaralo o iskustvima i dobrim primjerima ženskog poduzetništva.

Ovaj događaj je organiziran kako bi se predstavio segment rada instituta koji se odnosi na procjenjivanje dobrih praksi u provedbi strategija za uvođenje principa ravnopravnosti spolova.

Skupu je prisustvovalo 46 poduzetnika, nositelja odgovornosti, predstavnika institucija i mreža iz 27 zemalja (područje Europske unije i IPA), koji su razgovarali o potencijalu predloženih praksi, kriterijima za identificiranje efektnih alata koji mogu pomoći u postizanju ekonomske nezavisnosti žena, te zapošljavanje putem poduzetništva.

Nakon dva naporna radna dana, identificirano je 12 „dobrih primjera“ i dogovoren je metodološki okvir za procjenu.

VassoU pozdravnom govoru Vasso Kollia, generalna sekretarica za rodnu ravnopravnost u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, kazala je:

 „ravnopravnost spolova kao horizontalna politika, ne može se odvojiti iz ovog šireg  političkog i socijalnog konteksta. U kriznim vremenima, gdje još uvijek postoji rodna  neravnopravnost koja ometa socijalni i ekonomski rast, ravnopravnost spolova mogla bi biti  dio rješenja, radije nego problem. Izgledi napretka na tom polju su ogromni“.

Dobre prakse, koje se već provode na Cipru, u Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavljaju jedan od doprinosa EIGE-a efektivnom provođenju principa i strategija ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji. Istodobno, ovaj je sastanak bio prilika za promoviranje i nastavak analize i rasprave o ženskom poduzetništvu kao sredstvu za promjene i socijalni razvoj.