Nagrade2Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH ove je godine odlučila po prvi put dodijeliti nagrade i priznanja prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti. Prvakinje rodne ravnopravnosti su: Nejra Kadrić iz Sarajeva, dobitnica treće nagrade, Sandra Dukić iz Banja Luke, dobitnica druge nagrade i prvakinja Fatima Gušić iz Sapne.

Nagrade je uručila članica Komisije Nermina Zaimović-Uzunović koja je tom prilikom kazala da su prvakinje rodne ravnopravnosti izabrane prema kriterijima izvrsnosti, predanosti radu i zalaganju na polju rodne ravnopravnosti.

nagrade

Nejra Kadrić iz Sarajeva dobitnica je treće nagrade. Kao mlada osoba pokazala je izuzetno zalaganje i angažman u približavanju načela rodne ravnopravnosti svojim vršnjacima putem brojnih kampanja, obuka i radionica koje je vodila. Ističemo rezultate u sklopu projekata obilježavanja 16 dana aktivizma (međunarodni projekt posvećen borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji),  projektu Instituta za mlade „Kult“ pod nazivom KOŠNICA, koji ima za cilj jačati mlade liderke u omladinskim organizacijama, zaslužna je za provedbu i kreiranje globalne kampanje Narančasti dan, u sklopu koje svakog 25-og u mjesecu cilj je podizati svijest o nasilju i sprječavanju nasilja nad ženama. Također, moramo naglasiti važnost njezina sudjelovanja u kreiranju rodno odgovornih politika i strategija za mlade u sklopu regionalnog projekta koj se provodi u 9 općina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, što predstavlja dobar primjer regionalne suradnje.

Sandri Dukić iz Banje Luke je, prema ocjeni Povjerenstva, pripalo drugo mjesto. Polje na kojemu djeluje gospođa Dukić jedno je od najbitnijih, ali i specifičnih polja na kojima se može i mora djelovati. Gospođa Dukić jedna je od rijetkih bosanskohercegovačkih umjetnica koja se bavi pitanjima marginalizacije i diskriminacije žena, ukazujući na nasilje koje one trpe. Uz njezin angažman u umjetnosti i performansu, ističemo njezin edukativni, profesorski rad s učenicama i učenicima na razbijanju predrasuda i rodnih stereotipa. Posvećena je i terapeutskom radu sa ženama i djecom žrtvama rodno utemeljenog nasilja, i to u sigurnoj kući u Banjoj Luci. Neka od iskustava su je motivirala da producira film o iskustvima žena koje su preživjele nasilje, a koji služi u edukativne svrhe. Ovaj film je, u sklopu različitih projekata, prikazan u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Gospođa Dukić nesebično prenosi svoje znanje mladim ženama i muškarcima kao predavačica na školama rodne ravnopravnosti. Nagradu je umjesto nje primila Nada Golubović.

Nagrade1

Fatima Gušić iz općine Sapna je prvakinja rodne ravnopravnosti. Ističe se vrijednost njezina rada na polju osnaživanja žena iz ruralnih i nerazvijenih područja u našoj zemlji.  Koordinirajući aktivnostima na polju rodne ravnopravnosti na lokalnoj razini, gospođa Gušić uspjela je aktivirati žene iz malih sredina, kakve se često opiru promjeni ustaljenih obrazaca, da se zauzmu za sebe i da djeluju. Te su žene putem seminara i rada na terenu spoznale nove vidike i obrasce, te u skladu s tim unaprijedile svoje djelovanje. Žene su pokrenule vlastite gospodarske pogone zahvaljujući tomu što su na trajnu upotrebu dobile plastenike za proizvodnju zdrave hrane, a  svoj rad unaprijedile su surađujući s profesorima Mješovite srednje škole Sapna.

Gospođa Gušić uspješno je pokrenula aktivnosti u sedam općina, u oba entiteta (Sapna, Sanski Most, Novi Travnik, Novi Grad, Orašje, Doboj Jug i Žepče), što jasno demonstrira spoznaju o značaju uspostave i proširenja suradnje bez obzira na entitetske i svake druge granice. Izravnu korist od aktivnosti imalo je 99 žena, a neizravnu oko 10.000 osoba s područja spomenutih općina.