GW2Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uz pomoć svojih partnera organizira Sedmicu ravnopravnosti spolova, koja se ove godine obilježava od trećeg do sedmog marta. Tim je povodom u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene ovogodišnje planirane aktivnosti.

Kako je najavila direktorica ARS BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, Sedmicu ravnopravnosti spolova otvorit će konferencija „Stereotipi i ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini“ koju Agencija organizira u partnerstvu s Atlantskom inicijativom i ambasadom Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini.

GW1Dodjela nagrade bit će ostvarena uz podršku OSCE misije u našoj zemlji, koja je uz KORS organizator Šeste regionalne konferencije žena parlamentarki:Rad u parlamentarnim tijelima: Izazovi i postignuća iz perspektive ravnopravnosti spolova“ koja je, kako je kazala zamjenica šefa Misije OSCE-a, Nina Suomalainen, planirana za srijedu, 05.03.2014.

Prva zamjenica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH i Prva potpredsjednica Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Ismeta Dervoz, govorila je o Nagradi Komisije najistaknutijim osobama iz BiH koje su, prije svega, bile inspiracija u svojoj sredini za pokretanje značajnih promjena u ostvarivanju ravnopravnosti spolova na regionalnom, državnom, subregionalnom ili lokalnom planu u 2013. godini.

GW3Sedmica ravnopravnosti spolova ove će godine, uz konferencije i tematske sjednice, imati i niz popratnih aktivnosti. U atriju Parlamenta BiH bit će priređena izložba bosanskohercegovačkih umjetnica, posjetitelji će moći gledati dokumentarne filmove ili umjetničke video uratke prema odabiru Sabine Čudić, a bit će upriličena i Mala knjižnica u kojoj će se naći birani naslovi iz stručne literature o ravnopravnosti spolova i rodnim pitanjima, djela iz teorije feminizma te djela domaće i svjetske književnosti koja promoviraju emancipaciju žena. Naslove će odabrati magistar rodnih studija, Zlatan Delić.

Posjeti su planirani u terminima 10:00-12:00 h i 14:00-16:00, a obavezna je prethodna registracija posjetitelja putem web stranice www.parlament.ba ili putem telefona Odjela za javnost i medije 033/284-447.

Pozivaju se škole i univerziteti da u što većem broju organiziraju posjete učenika i učenica.