Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji s IPA 2010 projektom – Podrška u oblasti provođenja zakona i Koordinacijskim odborom Vijeća ministara BiH za praćenje provođenja UN Rezolucije 1325 – Žene, mir i sigurnost, organiziralo je danas u Sarajevu Okrugli sto „Prezentacija rezultata na provođenju Akcionog plana UN Rezolucije 1325 – Žene, mir i sigurnost -Imenovanje kontakt osoba za rodna pitanja u sektoru sigurnosti i odbrane“.

“Cilj ovih susreta je da se prezentuju rezultati u protokloj godini na provođenju Akcijskog plana Vijeća ministra BiH za UN Rezoluciju 1325- Žene, mir i sigurnost. Istovremeno na ovim susretima se ukazuje na ključne izazove s kojima smo se suočavali u našim nastojanjima da realizujemo sve obaveze koje su naše institucije imale u procesu provođenja Akcionog plana Vijeća ministra BiH. S ponosom možemo konstatovati da smo puno toga zajednički učinili u protekle tri godine. Međutim, ostale su nam neke obveze koje nismo ispunili iz Akcionog plana. Naime, nismo imenovali savjetnike ili kontakt osobe za rodna pitanja u većini institucija. Zbog toga smo današnji okrugli stol posvetili upravo razmjeni iskustava i dobrih praksi u kontekstu uspostavljanja i rada savjetnika i savjetnica kao i kontak osoba za rodna pitanja”, kazala je Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Komisije za ravnopravnost polova Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti i upravnih organizacija u sastavu Ministarstva, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Policije Distrikta Brčko, Agencije za ravnopravnost polova BiH, entitetskih gender centara, NVO, predstavnici EUFOR-a, OSCE-a, UN Women u BiH i Delegacije Evropske unije u BiH.