Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u saradnji sa Američko-bosanskom fondacijom (ABF) i Centrom za transatlantske odnose (SAIS), uspješno realizovala međunarodnu  konferencijuOsnaživanje žena i civilno društvo Mediterana“  od 08 – 10. novembra 2013. godine u Sarajevu.

Na otvaranju Konferencije prisutnima su se obratili/e:

– gdin Michael Haltzel, viši stručni saradnik Centra za transatlanske odnose (SAD),
– gdin Damir Ljubić, ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH,
– gđa Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH,
– gđaTanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije,
– gdin Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo.
Ovom prilikom prikazana je i video poruka gđe Catherine Russell, ambasadorice za globalna ženska pitanja State Departmenta (SAD).
Konferenciji su prisustvovali/e i svoj doprinos dali/e predstavnici/e Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Alžira, Egipta, Maroka, Katara, Tunisa, Velike Britanije,  Libije i Švedske.
U formi panela, su tokom dva radna dana, predstavljene sljedeće teme:
– Žene u politici i uloga žena u ostvarivanju demokratije i mira;
– Žene u biznisu: kako postati rukovoditeljem; ključ za pokretanje biznisa; kako postići jednakost na radnom mjestu;
– Globalni uspjeh žena: Žene u medijima – liderstvo, etika i profesionalizam;
– Kako se boriti protiv nasilja: ujedinjenje društva;
– Jugoistočna Evropa – Sjeverna Afrika: Partnerstvo žena za promjenu, te
– Žene u poduzetništvu – priče o uspjehu.
Tokom diskusija razgovaralo se o uvođenju kvota učešća žena u upravnim i nadzornim odborima kompanija, te  njihovom mjestu  u obavljanju najviših državnih funkcija  i o implementaciji UN Rezolucije 1325 koja definira  ulogu žena u politici i jačanju demokratije i  mira. Govorilo se o  mogućnostima ekonomske saradnje zemalja Magreba i Balkana, o borbi protiv nasilja, kao i o specifičnim izazovima sa kojima se žene suočavaju radeći u medijima.
Na završnoj konfernciji za medije direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je podsjetila da su zemlje regiona potpisale Deklaraciju koja se odnosi na saradnju vezanu za perspektivu gender ravnopravnosti, te da bi izuzetno korisno bilo podijeliti iskustva sa državama Sjeverne Afrike i Mediterana. Upravo sa tim ciljem se pristupilo potpisivanju Sarajevske deklaracije zemalja Mediteranske inicijative.
Deklaraciju su potpisale direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Samra Filipović-Hadžiabdić, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Doa Abdelaal, članica odbora Život žena po islamskim zakonima iz Egipta, Stana Božović, državna sekretarka za ravnopravnost polova pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Anissa Naqrachi predsjednica ANSFR-a iz Maroka, Intisar Senousi Azzuzi, članica odbora Madinaty iz Libije, Nadia Ait Zai, osnivačica Centra za informisanje i dokumentovanje prava djece i žena – CIDDEF iz Alžira, Najla Abbes, suosnivačica League of Tunisian Women Voters iz Tunisa.
Na konferenciji je prihvaćena i ideja o uspostavljanju neformalne mreže država Balkana i Sjeverne Afrike, a za predsjedavajuću Mreže je izabrana gđa Najla Abbes iz Tunisa.