„Romanijsko prelo“ je tradicionalna manifestacija koju organizira Udruženje žena „Snop“ Gučevo-Rogatica u cilju promocije i afirmacije sela, tradicije i običaja, koja je ove godine održana kao uvod u Sedmicu ravnopravnosti spolova.

Ovogodišnje prelo su posjetili predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine na čelu s direktoricom Samrom Filipović-Hadžiabdić, koja je tom prilikom ukazala na probleme, ali i uspjehe žena iz ruralne Bosne i Hercegovine. Naglasila je i kvalitet te rezultate provedenih projekata koji su podržani iz Financijskog mehanizma za provedbu Gender Akcionog plana BiH (FIGAP).

prelo2

Inače, predsjednica Udruženja žena SNOP iz Gučeva kod Rogatice i ministrica za ruralni razvoj u Alternativnoj ženskoj vladi BiH Slađana Ujić jedna je od deset dobitnica ovogodišnje “Nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu“. Tu nagradu od 1994. godine dodjeljuje World Women Summit Foundation i to ženama i ženskim organizacijama širom svijeta, za kreativnost i posvećenost kad je riječ o poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama. Slađana Ujić je prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je dobila ovu značajnu i jedinstvenu nagradu.

Članovi žirija prepoznali su Slađanin trud i upornost da utiče na poboljšanje položaja žena na selu i promjene duboko ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga.

Svjetska ženska fondacija je u proteklih 19 godina, dodijelila više od 300 nagrada ženama i organizacijama pokretačima promjena u svojim seoskim sredinama koje su radile na tome da žene na selu imaju pristup obrazovanju, ekonomskom razvoju, kreditima, posjedovanju zemlje i učestvovanju u procesu donošenja odluka, rušeći duboko stereotipe i predrasude o ulozi i mjestu žene na selu.