U Beogradu je 26. i 27.05. održana radionica NATO i UNSCR 1325 u organizaciji Beogradskog Centra za sigurnosne politike i uz podršku NATO-ovog programa Nauka za mir i sigurnost. Na radionici su sudjelovali vladini dužnosnici, nezavisni stručnjaci, vojni i zvaničnici NATO-a iz dvadesetak država članica, a razgovarano je o uvođenju principa ravnopravnosti spolova u NATO. Na radionici je sudjelovala i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ovo je prva od tri radionice koje su zamišljene kao edukacijski alat s fokusom na iskustva drugih – pomoći će tvorcima politika u identificiranju nedostataka u postojećim Nacionalnim akcionim planovima i ukidanju nefunkcionalnih dijelova koji vode do nepotrebnih troškova. Istodobno, pomoći će članicama NATO-a i partnerskim državama u obukama, monitoringu provedbe i evaluaciji UNSCR 1325 u kontekstu NATO-ovih misija i operacija.

Za trajanja prve radionice prikupljene su osnovne informacije i razmijenjene najbolje prakse i naučene lekcije kad je riječ o provedbi Rezolucije 1325 u zemljama članicama NATO-a i partnerskim državama. Druga je radionica planirana u septembru u Washingtonu, a na njoj će se uspoređivati postojeći mehanizmi za evaluaciju i indikatori s ciljem razvoja nove Scorecard metodologije. Treća će se radionica održati u Bruxellesu krajem 2014. godine, ili početkom 2015. kad će Scorecard metodologija NATO-a biti predstavljena široj javnosti.