Gender centar Federacije BiH i Fondacija „Infohouse“ danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisali Memorandum o saradnji na projektu „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici“.

Ovaj projekt, koji finansijski podržava Evropska unija, provodi Fondacija „Infohouse“ u saradnji sa udruženjem „Budućnost“. Cilj Projekta je u narednih 30 mjeseci osnažiti najmanje 15 žena žrtava nasilja da postanu ekonomski nezavisne tako što će pokrenuti vlastite biznise.

Predstavnica Gender centra FBiH Fatima Bećirović istakla je danas da je Bosna i Hercegovina zakonski obavezna da osigura svim žrtvama nasilja jednak pristup psihološkoj podršci, medicinskom zbrinjavanju, pravnoj podršci, ali i ekonomskom osnaživanju.

Istakla je da je to bitno za izlazak iz kruga nasilja pogotovo za žene koje su, u većem postotku, zbog ekonomske ovisnosti o partneru koji je nasilan prema njima prisiljene da ostanu u nasilnom okruženju.

Direktorica Fondacije „Infohouse“ Dženana Alađuz rekla je da u toj fondaciji smatraju da Međunarodni dan žena, 8. mart nije dan kada treba slaviti već podsjetiti javnost da se većina prava žena u praksi ne poštuje.

– Ovaj projekt je samo mali dio onoga što je potrebno jer je tokom pandemije broj prijava nasilja u porodici povećan za 20 posto, a žene su najviše dobijale otkaze u tom periodu i postajale ekonomski zavisne – naglasila je Alađuz.