#ChooseToChallenge

Saopštenje za javnost – Gender Centar Federacije Bosne iHercegovine: 

U ime Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, čestitamo 8. ožujak – Međunarodni dan žena svim ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta. 

Ključ za postizanje održivog razvoja je promicanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena.

 Međunarodni dan žena –  8. ožujak obilježava se na današnji dan diljem svijeta, a nastao  je kao dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Međunarodni dan žena, ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Generalna skupština UN-a  je, 1977. godine, rezolucijom proglasila 8. ožujak Danom ženskih prava. Na današnji dan, odajemo priznanje mnogim ženama koje su imale hrabrost, odlučnost i istrajnost u svojoj borbi za promjenu svijeta

Nakon stoljetne borbe za radnička prava, unatoč ostvarenom napretku, 2021. godina predstavlja globalni izazov za nastavak rada, žene su u 21. stoljeću potplaćene, imaju manje mirovine, izložene su većem riziku od siromaštva, u političkom životu su podzastupljene i na  marginama odlučivanja. Neplaćene kućanske poslove u najvećem postotku i dalje obavljaju žene, a taj rad ne samo da nije plaćen već nije ni prepoznat i vrednovan kao rad. Zaštita od nasilja nad ženama još uvijek nije dovoljno prepoznata kao problem društva, a ne pojedinca, a žrtvama se ne pruža dovoljno sigurnosti. Pitanje uspostave ravnopravnosti spolova je odgovornost i obveza svih društvenih dionika jer bez ravnopravnosti žena i muškaraca nema istinskog demokratskog društva.

Pozivamo sve partnerske institucije, nevladin i privatni sektor da nam se pridruže u zajedničkom nastojanju da ubrzamo napredak i budemo odlučni u promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena, osiguranju njihovog punopravnog i učinkovitog sudjelovanja u politikama, programima i donošenju odluka povezanih s održivim razvojem na svim razinama, te da, sukladno ovogodišnjoj poruci UN-a, usmjerimo napore na eliminaciju negativnih rodnih stereotipa, diskriminacije i nasilja, izgradnju pozitivnog vizibiliteta žena, ostvarivanje rodnog pariteta i izgradnju uzajamnog povjerenja i zajedničkih akcija, te redovito odavanje priznanja postignućima žena.