IMAG2147

Na Međunarodnoj konferenciji Osnaživanje žena i civilnog društva Mediterana, održanoj u Sarajevu  8.-10. novembra 2013.godine, potpisana je Regionalna deklaracija o saradnji između gender institucionalnih mehanizama zemalja zapadnog Balkana i Mediterana.

Osnovni cilj Deklaracije je regionalna i saradnja sa zemljama Mediterana na pitanjima ravnopravnosti spolova i unapređenja položaja žena koja su u zajedničkom interesu svih potpisnica. To podrazumijeva kontinuiran protok informacija, razmjenu iskustava i dobrih praksi, razmjenu i korištenje znanja stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti gendera i ljudskih prava, iniciranje bilateralnih i multilateralnih sporazuma i projekata u vezi sa ravnopravnošću spolova.

Deklaraciju su potpisale direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Samra Filipović-Hadžiabdić, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Doa Abdelaal, članica odbora Život žena po islamskim zakonima iz Egipta, Stana Božović, državna sekretarka za ravnopravnost polova pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Anissa Naqrachi predsjednica ANSFR-a iz Maroka, Intisar Senousi Azzuzi, članica odbora Madinaty iz Libije, Nadia Ait Zai, osnivačica Centra za informisanje i dokumentovanje prava djece i žena – CIDDEF iz Alžira, Najla Abbes, suosnivačica League of Tunisian Women Voters iz Tunisa.

Regional Declaration on Gender Manistreaming_FV