Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, u Sarajevu, potpisali su Sporazum o saradnji za realizaciju specijalističkih edukacija o primjeni propisa u oblasti nasilja u porodici za nosioce pravosudnih funkcija.

Direktorica Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine gđa Ana Vuković i direktor Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine gdin Arben Murtezić, potpisali su Sporazum o saradnji za uvođenje specijalističke obuke za sudije i javne tužioce, koja će se realizovati u 2022.godini. Ove edukacije će postati redovan dio plana i programa CEST-a, što predstavlja veliki napredak u institucionalizaciji ravnopravnosti spolova u sudskoj praksi.

Tim povodom direktorica Ana Vuković istakla je da će na ovaj način osnažiti  cjelokupni multisektorski timovi koji sarađuju na predmetima nasilja u porodici u svih deset kantona Federacije BiH.

Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine kao nosilac procesa izgradnje i osnaživanja pravosuđa ovim edukacijama nastoji usmjeriti  profesionalni razvoj sudija, i tužilaca te se nastoji unaprijediti strateško i sveobuhvatno djelovanje na poslovima prevencije nasilja i jačanja mehanizama odgovora na slučajeve nasilja u porodici, rekao je director CEST Arben Mutrezić.

Edukacije o temi „Primjena propisa u oblasti nasilja u porodici” za nosioce pravosudnih funkcija biti će realizirane u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli, a osim sudija i tužitelja, prisustvovat će policijski službenici i socijalni radnici. Sporazum je podržan iz sredstava FIGAP II programa kojeg realizira Gender Centar Federacije BiH.