U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati realiziranog projekta „Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“.

Na konferenciji je istaknuto da je analiza potreba i prepreka za poticanje razvoja poduzetništva žena u FBiH pokazala pozitivan trend u osnivanja malih i srednjih preduzeća, ali i povećan trend mladih žena koje odustaju od obrazovanja. Takoeđer je istaknuto da su uspostavljeni klubovi za podršku poduzetništvu žena, te su educirani osnovci i srednjoškolci o poduzetništvu i ravnopravnosti spolova.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić istakao je da su kroz projekt nastojali stvoriti pretpostavke za sistemski pristup podršci ženskog poduzetništva, posebno mladih žena.

– Kroz projekte koje redovno provodimo mi preferencijalno bodujemo žene, a na ovaj način ćemo stvoriti pretpostavke da to pređe u kontinuitet – rekao je Zukić i istakao da je Vlada Federacije BiH u proteklom periodu kontinuirano pomagala žene poduzetnice, a naročito mlade.

– Kada je u pitanju tehnologija i primjena inovativnih rješenja izdvojeno je 23 miliona KM nepovratnih sredstava, koje su usmjerene ka podršci ženama poduzetnicama – rekao je federalni ministar.

Predstavnica Gender Centra FBiH Lejla Hodović navela je da stavljaju fokus na žensko poduzetništvo zbog vrlo niske stope aktivnosti žena na tržištu rada od 25 posto, u poređenju s muškarcima kod kojih ona iznosi 40 posto. Pojasnila je da je ovim aktivnostim uspostavljen model sistemskog rješavanja za podršku ubrzanom razvoju poduzetništva žena primjenjivo za sve općine, kroz uspostavu klubova poduzetnica kao neformalnog općinskog tijela.

– Ovim se osigurava podrška koja se ogleda u stručnoj podršci obrazovanju što će osigurati stabilan razvoj i rast poduzetništva među ženama. Po prvi put se uspostavlja saradnja između općinske administracije i žena koje dolaze iz privrede, koje će kroz radno ekspertno tijelo djelovati i osigurati konzistentnost u izradi prijedloga politika na nivou kantona i entiteta te direktno podržati razvoj poduzetništva žena u lokalnim zajednicama – istakla je Hodović.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević pojasnila je da je ovo samo kraj prve faze projekta, te da su već postavili ciljeve za naredni period.

Projekt je finansirao Gender centar FBiH iz sredstava FIGAP II Programa, a provodi ga Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu s lokalnim samoupravama.