Direktorica Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine Ana Vuković sastala se u Sarajevu sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija i izvršnom direktoricom UN Women Phumzile Mlambo – Ngcuka.

Tokom susreta razgovarale su o implementaciji Istanbulske konvencije u Bosni i Hercegovini, trenutnim postignućima u vidu uklanjanju jaza između žena i muškaraca putem ekonomskih i socijalnih politika, zaustavljanju nasilja nad ženama, te ulaganju finansijskih sredstava u promociji ravnopravnosti spolova.

Direktorica Vuković zahvalila je na posjeti podsekretarki Ujedinjenih nacija i interesu za rad Gender Centra Federacije BiH, te je obostrano iskazana spremnost za razvoj buduće suradnje u području ravnopravnosti spolova.

Svoju prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, zaključila je razgovorom sa predstavnicima/cama organizacija za prava žena u Bosni i Hercegovini, kako bi saznala više o stanju pokreta za ženska prava. U sklopu ovog sastanka još jednom je naglašena podrška organizacijama civilnog društva u demokratskim procesima čiji su one integralni dio.