Saopštenje za javnost – Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine:

Budite jake, hrabre i istrajne u ostvarivanju vaših ciljeva!

Na današnji dan, u povodu obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, prisjećamo se mnogih žena koje su imale hrabrost, odlučnost i istrajnost u svojoj borbi za promjenu svijeta i slavimo društvena, gospodarska i politička postignuća svih žena diljem svijeta. Međunarodni dan žena, 8. mart, ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Generalna skupština UN-a  je, 1977. godine, rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava.

Nejednake mogućnosti prisutne su još uvijek u svakom segmentu javnog i privatnog života, kao i kontinuirano nasilje nad ženama u svim oblicima njegove pojavnosti. Niti jedna zemlja na svijetu ne može se pohvaliti potpunim odsustvom rodne diskriminacije, čak ni u najrazvijenijim demokratskim društvima.

Žene uveliko pridonose razvoju društva, no unatoč ostvarenom napretku, 2020. godina predstavlja globalni izazov za nastavak rada, sa novim skupinama partnera, na ostvarivanju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava za sve žene i djevojčice.

Ženama  i djevojčicama treba omogućiti da ostvare sve svoje potencijale, stoga pozivamo sve partnerske institucije, nevladin i privatni sektor da nam se pridruže u zajedničkom nastojanju da ubrzamo napredak i djelujemo ka stvaranju svijeta rodne ravnopravnosti i još jednom potvrdimo svoju posvećenost ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce u našem društvu, koja prije svega, treba biti usmjerena na uspostavljanje klime rodnog pariteta u javnom i političkom životu, gospodarskim i socijalnim pravima, pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju, eliminaciju negativnih rodnih stereotipa i nasilja, izgradnju pozitivnog vizibiliteta žena, kao i na izgradnju uzajamnog povjerenja i zajedničkih akcija, te redovito odavanje priznanja postignućima žena.

U ime Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, čestitamo 8. mart  – Međunarodni dan žena –  svim ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.