SARAJEVO, 29. avgusta 2023. – Uz sažaljenje prema porodicama žrtava nedavnih tragičnih događaja u Gradačcu, Živinicama i Bijeljini, Misija OSCE-a u BiH ugostila je danas u Sarajevu predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ministre i predstavnike države. , entiteti, Brčko Distrikt BiH i kantonalni nivoi, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, te Gender Centar Federacije BiH za rješavanje gorućeg pitanja rodno zasnovanog nasilja.

Na sastanaku je učestvovalo  preko 30 profesionalaca na visokom nivou, predstavnika vlada u BiH na svim nivoima. Organi za provođenje zakona i Gender Centar Federacije BiH bili su okosnica dijaloga te su poslužili  kao ključna platforma za seciranje nedostataka sistema, razumijevanje zašto žrtve često nerado traže pomoć i rješavanje alarmantnog nedovoljno prijavljivanja. Učesnici su se jednoglasno složili da borba protiv nasilja u porodici zahtijeva sličan kompleksan odgovor koji je nijansiran, multisektorski i posvećen, odgovor koji je rodno osjetljiv, usmjeren na žrtvu i informiran o traumi.

Shodno tome, formulisan je niz zajedničkih obaveza za neposrednu, stratešku i sistemsku institucionalnu akciju, kako sledi u linku :
2023-08-29 Saopstenje za javnost